Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΣΟΥ.


  Το σημερινό θέμα είναι αρκετά χρήσιμο για όλες και όλους που φτιάχνουν χειροποίητα αντικείμενα κάθε είδους και θα ήθελαν να βγάλουν κάποια χρήματα από αυτό. Θα προσπαθήσω ν΄απαριθμήσω τρόπους και site που μπορείτε να καταχωρήσετε τα προϊόντα σας, αλλά σας προειδοποιώ, κανείς από τους τρόπους που αναφέρω παρακάτω δεν υπόσχεται ότι θα βγάλετε τρελά κέρδη ή ότι θα μπορέσετε να ζήσετε από το hobby σας. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα βγάλετε ένα καλό χαρτζιλίκι.
  Για να ξεκινήσουμε, ένας τρόπος φυσικά είναι το facebook. Μπορείτε να κάνετε προφίλ για τα χειροποίητα ή σελίδα αν προτιμάτε. Ένας τρόπος ν' αποκτήσει η σελίδα σας κοινό είναι είτε να παροτρύνετε τους φίλους σας να κάνουν συνεχείς κοινοποιήσεις, είτε να γίνετε εσείς μέλη πολλών ομάδων και να κάνετε κοινοποιήσεις. Στο facebook υπάρχουν πολλές ομάδες χειροτεχνών, blogger' s, αγγελιών και φυσικά άσχετες ομάδες. Εσάς σας ενδιαφέρουν όλες, ακόμη και οι άσχετες, γατί αυτές έχουν κόσμο που αγοράζει, αλλά δε φτιάχνει χειροποίητα. Ένας άλλος τρόπος είναι να τρέχετε διαγωνισμούς μέσα από τη σελίδα σας, αυτό προσελκύει άτομα και κάνει γνωστή τη δουλειά σας.
  Μια άλλη λύση είναι τα bazaar που οργανώνονται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια. Στα περισσότερα δε χρειάζεται να κόβετε εσείς αποδείξεις, απλώς η οργάνωση του μπαζάρ σας κάνει κράτηση το 23% από τις συνολικές πωλήσεις. Επίσης, συνήθως για να συμμετάσχετε πληρώνετε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ως ενοίκιο της θέσης σας. Όπως και να χει, τα μπαζάρ είναι ένα φλέγον ζήτημα, που θα το αναλύσουμε σε επόμενη ανάρτηση.
  Και τώρα πάμε στα e-shops που κάθε μέρα ξεφυτρώνουν στο διαδίκτυο. Σε αυτά ο χειροτέχνης δημιουργεί τάχα ένα διαδικτυακό κατάστημα,. Ουσιαστικά κάνεις εγγραφή και καταχωρείς τα προϊόντα σου. Τα περισσότερα είναι επί πληρωμή και κάνουν κράτηση επί των πωλήσεων σου. Θα σας αναφέρω μερικά από αυτά τονίζοντας ότι δε έχω κανένα συμφέρον από τα παρακάτω site:

  • http://shareyourart.gr/  (40 ευρώ/έτος)
  • http://www.jamjar.gr/  (50 ευρώ + προμήθεια επί των πωλήσεων)
  • http://www.craftzbay.com/  (35 ευρώ/έτος)
  • http://www.artshow.gr/  (βασικό πακέτο ΔΩΡΕΑΝ + 5% προμήθεια επί των πωλήσεων)
  • http://www.bazarda.gr/  (0.50 ευρώ/ μήνα για κάθε προϊόν)
  • http://www.cforcrafts.com/  (40 ευρώ η εγγραφή + 14% επί των πωλήσεων)
  • http://www.pinkdrop.gr/
  • http://xeirotexnes.gr/ (ΔΩΡΕΑΝ mini πακέτο)
  • https://craftito.gr/ (ΔΩΡΕΑΝ + προμήθεια επί των πωλήσεων)
 Αυτές είναι κάποιες από τις σελίδες που απευθύνονται κυρίως σε ελληνικό κοινό. Πριν ανοίξετε ένα λογαριασμό και πληρώσετε προκειμένου να προβληθούν τα προϊόντα σας, βεβαιωθείτε ότι η σελίδα είναι αξιόλογη κι ότι έχει επισκέπτες. Αν είναι εφικτό ελάτε σ' επαφή με άλλους πωλητές και ρωτήστε τους αν έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν πώληση. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, στην Ελλάδα το online shopping δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο, πόσο μάλλον από σελίδες που δεν είναι ευρέως γνωστές.
 Αν τελικά καταφύγετε στη λύση ενός e-shop καλύτερα να επιλέξετε ένα ευρείας εμβέλειας. Ένα τέτοιο είναι το dawanda κι ένα ακόμα πιο γνωστό είναι το etsy.com. Το τελευταίο έχει εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο και καθιστά, με το αζημίωτο, πιο εφικτή την πιθανότητα πώλησης.
  Τέλος, το μόνο που έχω να προτείνω αν προωθείτε μόνοι σας  τα χειροτεχνήματα σας, μην κολλάτε μόνο στο facebook, επεκταθείτε και  σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως   twitter, pinterest, flickr και πολλά άλλα.
   Ελπίζω όσοι διαβάσετε αυτή την ανάρτηση να μοιραστείτε μαζί μας τις απόψεις και τις εμπειρίες σας. Κι αν ξέρετε κάτι παραπάνω θα χαρούμε να το ακούσουμε!




  

24 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,

    Είδα ότι δεν αναφέρατε το www.artsandcrafts.gr (1 ευρώ/δημιουργία για τρείς μήνες, χωρίς απιτήσεις στην πώληση). Εκθέτω εκεί κάποιες από τις δημιουργίες μου μιας και οι περισσότερες είναι σχέδια διακοσμητών και δεν μπορώ να τις εκθέσω εγώ. Τα απιδιά κάνουν κάτι σαν social management των δημιουργιών μέσα από τους λογαριασμούς τους στα social media, χρησιμοποιούν καμιά 5-10. Καλύτερα να επικοινωνήσετε μαζί τους πάντως για περισσότερες πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρα το artsandcrafts κάνει καλή δουλειά απ' ότι κατάλαβα. Ωραία να τα ξεκαθαρίσουμε λίγο, γιατί είναι πολλά τα site που κυκλοφορούν και δεν ξέρεις ποιο να εμπιστευτείς.

      Διαγραφή
    2. Μιας και μιλάτε για εμπιστοσύνη μου εμπιστέυτηκαν τη δημιουργία των σταντ της πρώτης τους έκθεσης (https://www.facebook.com/events/254304068102457/). Η πρώτη μου μεγάλη δουλειά!
      Μου δίνουν την εντύπωση ότι πιστέυουν πολύ στη χειροποίητη δημιουργία και δεν είανι τυχοδιώκτες.

      Διαγραφή
    3. Συγχαρητήρια! Καλή αρχή και ακόμη μεγαλύτερες δουλειές. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα μπορεί να γραφτώ κι εγώ στο artsandcrafts, αφού είναι άξιοι εμπιστοσύνης!

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κ με εφορια τι παιζει? για τα online μαγάζια η και στο facebook? Κυριως στο facebook βασικα που μπορει αν πουλησεις απο εκει να σου ζητησουν αποδειξη δεδομενου οτι δεν μπορεις να πληρωνεις τεβε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα συγεκριμένα δε χρειάζεται ΤΕΒΕ αφού αυτά αναλαμβάνου τη φορολογική επιβάρυνση της πώλησης. Τώρα σε ό,τι αφορά το facebook εκεί ποντάρεις στην καλή θέληση του αγοραστή. Συνήθως δε ζητάνε απόδειξη. Τουλάχιστον εμένα τόσον καιρό δε μου έχει ζητηθεί, αλλά και ένα σωρό άλλοι καλλιτέχνες που πουλάνε έτσι δεν έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα.

      Διαγραφή
  4. Ποιες ειναι αυτες οι ιστιοσελιδες που αναλαμβανουν την φορολογικη επιβαρυνση.δηλ.δεν χρειαζεται να εχεις ο ιδιος τεβε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιες ειναι αυτες οι ιστιοσελιδες που αναλαμβανουν την φορολογικη επιβαρυνση.δηλ.δεν χρειαζεται να εχεις ο ιδιος τεβε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τις παραπάνω αυτές που είναι ελληνικές δεν έχουν φορολογιή επιβάρυνση. Συνήθως στην τιμή που βάζεις συμπεριλαμβάνεις τόσο το ΦΠΑ όσο και την δική τους προμήθεια. Αν δηλαδή μια σελίδα κρτάει το 14% θα κρατήσει επιπλέον + 23% για το φόρο. Εσύ πρέπει να τα σκεφτείς και τα δύο πριν βάλεις την τιμή πώληση. Για σιγουριά ρώτα τους υπεύθυνους στην σελίδα με την οποία ενδιαφέρεσαι να συνεργαστείς.

      Διαγραφή
  6. Με το etsy υπάρχει κάποια προμήθεια γνωρίζετε?Αν κάποιος κάνει e-shop ποιες είναι οι κρατήσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το etsy κρατάει προμήθεια. Έχει αναλυτικό οδηγό στη σελίδα, που σου λύνει κάθε απορία.

      Διαγραφή
  7. "Τώρα σε ό,τι αφορά το facebook εκεί ποντάρεις στην καλή θέληση του αγοραστή. Συνήθως δε ζητάνε απόδειξη. Τουλάχιστον εμένα τόσον καιρό δε μου έχει ζητηθεί, αλλά και ένα σωρό άλλοι καλλιτέχνες που πουλάνε έτσι δεν έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα."

    Επομένως οι πωλήσεις μέσω facebook είναι παράνομες, έτσι δεν είναι? Διαβάζω όλο το βράδυ άρθρα και απάντηση δεν έχω βρει.Κάποιοι λένε ότι και για 1 ευρώ κέρδος χωρίς απόδειξη είσαι παράνομος, εφ'όσον πουλάς προϊόντα (και όχι υπηρεσίες) και άλλοι παραθέτουν ένα τμήμα του Νόμου που λέει ότι για εισοδήματα κάτω των 10.000€ είσαι καλυμμένος. Μήπως γνωρίζετε τελικά τι ισχύει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε πώληση χωρίς απόδειξη είναι παράνομη. Εγώ αυτό γνωρίζω. Τώρα στο facebook ναι δεν έχουμε ναντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, αλλά αυτό είναι θέμα τύχης. Άνετα κάποιος μπορεί να κάνει καταγγελία.

      Διαγραφή
    2. οποιαδηποτε οικονομικη συναλλαγη χωρις παραστατικα ειναι παρανομη! αδικημα βαρυνει και αυτον που λαμβανει και αυτον που δινει!

      Διαγραφή
  8. Θα ηθελα κι εγω μια απαντηση στο ερωτημα που εθεσε η Βικυ Ραπτοπουλου , παραπανω...αν ξερει κανεις ας απαντησει...ευχαριστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι παράνομο Άννα, απλά ελπίζεις στην καλή θέληση του πελάτη...

      Διαγραφή
  9. ΝΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΘΕΜΑ ΜΕ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΣΤΟ FACEBOOK ΚΑΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΣ ΜΕ ΚΟΥΡΙΕΡ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΤΟ ΑΦΜ ΣΟΥ ΑΡΑ ΘΑ ΣΕ ΒΡΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ Ή ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ; ΑΣ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί με κούτιερ? Και με το ταχυδρομείο μπορείς να κάνεις στείλεις με αντικαταβολή. Κι εκεί σίγουρα δε σου ζητάνε ΑΦΜ

      Διαγραφή
  10. εχω και εγω μια ερωτηση τετοιου τυπου. εαν παω καπου σε καποιο πεζοδρομο και ανοιξω τραπεζακι χωρις ΤΕΒΕ η καποια αδεια θα εχω προβλημα. εαν ξερει καποιος ας με φωτισει.
    επειδη θα ειμαι μονο για λιγους μηνες ακομα στην ελλαδα δεν μπορω να μπω σε διαδικασιες να βγαλω καποια αδεια. ευχαριστω εκ των προτερον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς ΤΕΒΕ είσαι παράνομη και είναι πολύ πιθανό να έχεις πρόβλημα, ακόμη και να φας πρόστιμο. Εγώ έχω στήσει τραπεζάκι παράνομα, αλλά ήμουν συνεχώς με το άγχος.

      Διαγραφή
  11. Το craftito.gr αναλαμβάνει όλα τα παραστατικα και καλύπτει τον δημιουργό δίνοντας ένα ποσοστό στην εφορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή