Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Bazaar: η απάτη, της απάτης...


 Όπως ανέφερα και σε προηγούμενη ανάρτηση τα Bazaar είναι ένας από τους τρόπους για να πουλήσουμε τις χειροποίητες δημιουργίες μας όσοι δεν έχουμε καταστήματα ή άδεια χειροτέχνη. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πληρώνουμε ένα ενοίκιο για τη θέση που στήνουμε και γίνεται κράτηση 23% επί των πωλήσεων που κάνουμε, μιας και κόβουν οι διοργανωτές τις αποδείξεις.
 Τον τελευταίο καιρό η διοργάνωση εκθέσεων και παζαριών χειροποίητων αντικειμένων έχει πάρει μεγάλη έκταση, όχι επειδή έχει αυξηθεί το αγοραστικό κοινό, αλλά επειδή έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός χειροτεχνών. Δυστυχώς δεν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση των προϊόντων που δημιουργούμε, έτσι οι διοργανώσεις τα τσεπώνουν κανονικά, ενώ οι χειροτέχνες μπαίνουν μέσα.
   Το κακό έχει παραγίνει με παζάρια που διοργανώνονται σε άκυρες περιοχές και εκμεταλλεύονται τη θέληση μας να πουλήσουμε και να βγάλουμε ένα χαρτζιλίκι από τις δημιουργίες μας. Τα ενοίκια που ζητάνε είναι εξωφρενικά και σπάνια βγάζουμε κέρδος. Η στάνταρ ταρίφα που ακούω τελευταία είναι τα 70 ευρώ, για να μη μιλήσουμε για τα ενοίκια που έπαιζαν στη ΔΕΘ...
  Πέρα από αυτό κάποιες ελάχιστες φορές τυχαίνει να ζητάνε ένα πολύ μικρό ποσό για να συμμετάσχεις. Το θέμα είναι ότι μπορεί να πας στο μπαζάρ, να μην πατήσει ψυχή και να είναι οι χειροτέχνες  να κοιτιούνται μεταξύ τους. Στις περιπτώσεις αυτές έχεις χάσει τα χρήματά σου - έστω και λίγα - και το χρόνο σου.
 Ας μην πέφτουμε θύματα διαφημιστών και άλλων οργανώσεων που μας εκμεταλλεύονται. πριν συμμετάσχετε σε κάποιο μπαζάρ ελέγξτε αν θα έχει κίνηση, αν ας πούμε γίνεται σε κάποιον κεντρικό δρόμο. Και προς θεού μη δίνετε υπέρογκα ποσά, αν δεν είστε σίγουροι ότι θα βγάλετε κι εσείς το κάτι τις.
  Τέλος θα χαρώ να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μου και αν κάποιο μπαζάρ σας έχει αφήσει καλή εντύπωση πείτε το μας να ξεχωρίσουμε τις σωστές διοργανώσεις από αυτές που είναι σκέτη απάτη.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου